Home   >   Bike Lexicon   >   Α

Α

Αγγλικό (BSA, BSC)
Σπείρωμα που ακολουθεί το Βρετανικό πρότυπο (British standard, BS ή British standard cycle, BSC) με μονάδες μέτρησης τις ίντσες (in, "). Συνηθισμένα εξαρτήματα με αγγλικό σπείρωμα είναι:

  • Μεσαία τριβή* 1 3/8”x24 tpi* με μήκος 68 ή 73mm (σε νεώτερα Downhill/Freeride ποδήλατα 83mm), με αριστερόστροφο σπείρωμα στη δεξιά πλευρά
  • Λαιμός* πιρουνιού 1” (1 1/4”)x24 tpi
  • Βιδωτό* ελεύθερο 1 3/8”x24 tpi
  • Άξονες τροχών 3/8”x26 tpi


 

Αεροθάλαμος (Tube, Inner tube)
Ελαστικός, αεροστεγής σωλήνας σε σχήμα δακτυλίου από συνθετικό ελαστικό ή λάτεξ. Φιλοξενεί τον αέρα στους τροχούς.

 

Aftermarket
Εξαρτήματα που πωλούνται μεμονωμένα στο εμπόριο και τοποθετούνται εκ των υστέρων σε ποδήλατα, σε αντίθεση με τα ΟΕΜ*.

 

Ahead
Σύστημα ρουλεμάν τιμονιού χωρίς σπείρωμα στον άξονα του πιρουνιού και τα ποτήρια (threadless).

 

Ακροτίμονα (Bar Ends)
Χειρολαβές που τοποθετούνται κάθετα στις άκρες του τιμονιού σε ποδήλατα ΜΤΒ-XC*. Χρησιμεύουν κυρίως στην ανηφόρα για τη μεταφορά του κέντρου βάρους πιο κοντά στο μπροστινό τροχό.

 

Ακτίνα (Spoke)
Σύρμα από ανθρακούχο ή ανοξείδωτο χάλυβα (σπανίως συναντάμε και ακτίνες από αλουμίνιο, carbon fiber ή kevlar) που συνδέει το κέντρο* με το στεφάνι* του τροχού. Η διατομή μπορεί να είναι κυκλική ή πεπλατυσμένη (aero spokes), η οποία δεν προσφέρει κάτι στην αντοχή, αλλά μειώνει την αεροδυναμική αντίσταση του τροχού.
Οι ακτίνες συνήθως είναι από 16 μέχρι 48 ανά τροχό, με τη συντριπτική πλειοψηφία στις 32. Με περισσότερες ακτίνες ο τροχός γίνεται ανθεκτικότερος, ενώ με λιγότερες ελαφρύτερος.

 

Ακτινολόγηση (Truing)
Η διαδικασία ρύθμισης των ακτίνων, έτσι ώστε το στεφάνι να περιστρέφεται επίπεδα και να βρίσκεται στη σωστή θέση.

 

Ακτινολόγος

  • Nipple ή Spoke Wrench
    Ειδικό κλειδί για την ρύθμιση των ακτίνων.
  • Truing Stand
    Βάση με ενδείκτες που τοποθετείται ο τροχός για την ακτινολόγηση.

 

Αλουμίνιο (Aluminium, Aluminum, Al)
Μέταλλο ελαφρύ, ανθεκτικό στη διάβρωση, αλλά με σχετικά μικρή μηχανική αντοχή σε καθαρή μορφή. Σαν δομικό στοιχείο σε κατασκευές χρησιμοποιείται πάντα σαν κράμα με προσθήκη συνήθως μαγνησίου, ψευδαργύρου ή χαλκού με δραματική βελτίωση της αντοχής του, αλλά πιο ευαίσθητο σε διάβρωση. Σήμερα οι περισσότεροι σκελετοί, αλλά και εξαρτήματα στο ποδήλατο κατασκευάζονται από αλουμίνιο.

 

Αλλαγές
Παλιότερη ονομασία του συστήματος αλλαγής ταχυτήτων ή των χειριστηρίων του.


Άλλεν (Allen)
Βίδες με εξωτερικά κυλινδρικό κεφάλι και εσωτερικό εξάγωνο, που είναι οι πιο συνηθισμένες στα σύγχρονα ποδήλατα.

 

Αλυσίδα (Chain)
Αποτελείται από πολλούς μικρούς κυλίνδρους ανάμεσα σε πλάκες συνδεδεμένες με πείρους και μεταφέρει την ισχύ από τα πεντάλ στους τροχούς. Είναι το πιο αποδοτικό (με τις μικρότερες απώλειες) σύστημα μετάδοσης κίνησης.

 

Αλυσοτροχός (Chainring)
Οδοντωτός τροχός για τη μετάδοση κίνησης με αλυσίδα.

 

Ανάπτυξη (Crankset)
Το συγκρότημα βραχίονα και εμπρός δίσκων (συνήθως περισσότερων του ενός).

 

Ανάρτηση (Suspension)
Διάταξη όπου οι τροχοί δεν συνδέονται σταθερά με το πλαίσιο του ποδηλάτου, αλλά με κάποιο ελαστικό μέσο (ελατήριο, ελαστομερές* ή αέρα), για να μπορούν να ακολουθούν ελεύθερα τις ανωμαλίες του εδάφους.

 

Ανοδίωση (Anodizing)
Ηλεκτροχημική επεξεργασία του αλουμινίου, με την οποία δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα οξειδίου μεγάλης σκληρότητας στην επιφάνεια του κομματιού, προστατεύοντας το υλικό από μηχανικές καταπονήσεις και περαιτέρω οξείδωση. Μπορεί εύκολα να χρωματιστεί σε διάφορες αποχρώσεις.

 

Ανοιχτό Ρουλεμάν
Έτσι συνηθίζεται να λέγονται τα ρουλεμάν με “ποτήρια και μπίλιες*”

 

Ανθρακονήματα (Carbon Fiber, CF)
Υλικό από ύφασμα από ίνες άνθρακα σταθεροποιημένο με εποξική ρητίνη. Έχει αξιοθαύμαστη σχέση αντοχής-βάρους, καλύτερη από όλα τα άλλα υλικά. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή σκελετών, αλλά και πολλών άλλων υπερελαφρών εξαρτημάτων (τιμόνια, λαιμοί, πιρούνια, βραχίονες κλπ.).

 

Αντάπτορας (Adaptor)
Μικρό βοηθητικό εξάρτημα για την σύνδεση δυο άλλων στοιχείων. Πιο συνηθισμένοι είναι οι αντάπτορες για τη στερέωση της δαγκάνας* του δισκόφρενου στο σκελετό ή το πιρούνι.

 

Απόσβεση (Damping)
Ο έλεγχος της κίνησης του ελατηρίου της ανάρτησης*. Βασίζεται στην υδραυλική τριβή που προκαλείται από την κίνηση λαδιού μέσα από διόδους ακριβείας.

 

ATB
All Terrain Bike – Ποδήλατο Παντός Εδάφους. Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για τα οικονομικά ΜΤΒ* τους.