Home   >   Bike Lexicon   >   Σ

Σ

Σαμπρέλα
Αεροθάλαμος*. Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό chambre à air.

 

Sag, Static sag
Η βύθιση των αναρτήσεων με το κανονικό τους φορτίο, δηλαδή με τον ποδηλάτη πάνω στο ποδήλατο χωρίς να κινείται. Η σωστή ρύθμιση του sag είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της ανάρτησης.

 

Schrader
Τύπος βαλβίδας αέρα (“αυτοκινήτου”) με διάμετρο 8mm.

 

Σίδερο
Χάλυβας*. Ένα ποδήλατο “από σίδερο” έχει σκελετό από χάλυβα, ανθρακούχο (“hi-ten”) στα φθηνά, ή χρωμιομολυβδαινιούχο (CrMo ή cromoly steel) στα καλύτερα.
Σήμερα, η χρήση του χάλυβα στους σκελετούς έχει περιοριστεί στα πολύ φθηνά ποδήλατα μόνον.

 

Single Pivot
Σύστημα πίσω ανάρτησης, στο οποίο το ψαλίδι* συνδέεται με το σκελετό σε ένα μόνο σημείο.

 

Singlespeed
Ποδήλατο χωρίς ταχύτητες, με μια σταθερή σχέση μετάδοσης.

 

City Bike
Ποδήλατο για χρήση στην πόλη με έμφαση στην ευκολία χρήσης, δυνατότητα μεταφοράς (σχάρα, καλάθι) αποσκευών, προστασία (φτερά, καλυμμένη αλυσίδα) και ελάχιστη συντήρηση (εσωτερικές ταχύτητες).

 

Snake Bite
Tρύπημα της σαμπρέλας όταν πιεστεί μεταξύ λάστιχου και στεφανιού από κάποιο χτύπημα σε πέτρα, πεζοδρόμιο κλπ. Είναι χαρακτηριστικέ οι δύο τρύπες που μοιάζουν με δάγκωμα φιδιού. Η χαμηλή πίεση του αέρα αυξάνει τις πιθανότητες για snake bite.

 

Σούπερ Μάρκετ
Ποδήλατα που πωλούνται σε πολυκαταστήματα, καταστήματα παιχνιδιών κλπ. και όχι σε εξειδικευμένα καταστήματα ποδηλάτων. Είναι κατασκευασμένα με γνώμονα το ελάχιστο δυνατό κόστος, για να πωλούνται φθηνά. Όπως είναι φυσικό, η ποιότητα κατασκευής (ειδικά των περιφερειακών εξαρτημάτων), αλλά και της συναρμολόγησης πριν την παράδοση στον πελάτη, απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική. Δυστυχώς, πολλοί τα συγχέουν με τα entry level* ποδήλατα, πιστεύοντας πως είναι ιδανικά για κάποιον που πρωτοασχολείται με το αντικείμενο.

 

Σπαστό Ποδήλατο (Folding Bike)
Ποδήλατο που μπορεί να διπλώνει για να μεταφέρεται εύκολα, πιάνοντας ελάχιστο χώρο, συνήθως με μικρούς τροχούς 16”-20”.
Στη μόδα τη δεκαετία του '70 κυρίως απο Ιταλούς κατασκευαστές, εξαφανίστηκε σιγά σιγά, για να εμφανιστεί και πάλι πριν μερικά χρόνια. Φυσικά πιο εξελιγμένο και εύχρηστο (αλλά και ακριβότερο), εξυπηρετεί ήδη πολύ κόσμο στην καθημερινή μετακίνηση στη ζούγκλα των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.


SPD
Shimano Pedaling Dynamics, η ονομασία της Shimano για τα πεντάλ της που συγκρατούν το παπούτσι χωρίς ιμάντα (καλουπιέ*).
Συνήθως SPD λέγονται στην καθομιλουμένη όλα τα clipless* πεντάλ και άλλων κατασκευαστών (Look, Crank Brothers, κλπ, τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα και δεν είναι συμβατά μεταξύ τους).

 

Spider
Συνδέει τον δεξιό βραχίονα με τους δίσκους* της ανάπτυξης*. Μπορεί να είναι   μέρος του βραχίονα ή ξεχωριστό κομμάτι, προσαρμοσμένο πρεσαριστά.

 

Στάντ (Stand, Kickstand)
Αναδιπλούμενος βραχίονας για τη στήριξη του ποδηλάτου.

 

Star Nut
ειδικό παξιμάδι με δύο σειρές “αυτιά” από σκληρό χάλυβα που σφηνώνεται στον άξονα του πιρουνιού και σε αυτό βιδώνει η βίδα ρύθμισης των ρουλεμάν λαιμού τύπου Ahead*.

 

Steerer, Steerer Tube
Λαιμός*.

 

Stem
Ο λαιμός* του τιμονιού που συνδέει τον άξονα του πιρουνιού με το τιμόνι.

 

Στεφάνι (Rim)
Ο εξωτερικός μεταλλικός δακτύλιος του τροχού, που συνδέεται με το κέντρο* με τις ακτίνες* και πάνω στον οποίο τοποθετείται το λάστιχο. Κατασκευάζονται συνήθως από κράματα αλουμινίου, όμως σε high-end ποδήλατα δρόμου βλέπουμε όλο και πιο συχνά στεφάνια από ανθρακονήματα. Ευτυχώς, τα απαράδεκτα χαλύβδινα στεφάνια (που έχουν μεγάλο βάρος και στραβώνουν πολύ εύκολα), έχουν εξαφανιστεί, ακόμη και από τα πολύ φθηνά ποδήλατα.

 

Συγκόλληση (Welding, Brazing)
Τρόπος σύνδεσης μετάλλων με θερμότητα (TIG*, Μπρουντζοκόλληση*).

 

Σύνθετα Υλικά (Composite materials, Composites)
Υλικά όχι μεταλλικά που κατασκευάζονται τεχνητά συνδυάζοντας διαφορετικά υλικά. Τα πιό συνηθισμένα στο ποδήλατο είναι τα ανθρακονήματα*.

 

Σύρμα (Inner Cable)
Το εσωτερικό συρματόσχοινο σε μια ντίζα*.

 

Σφήνα
Εξάρτημα για τη σύνδεση των βραχιόνων* με τον άξονα της μεσαίας τριβής* σε παλαιότερες κατασκευές. Δεν χρησιμοποιείται πλέον.

 

Σφυρηλάτηση (Forging)
Διαδικασία κατασκευής όπου το κομμάτι διαμορφώνεται με αλλεπάλληλα χτυπήματα ενός μηχανικού σφυριού μέσα σε ένα καλούπι, παίρνοντας σιγά σιγά το επιθυμητό σχήμα.
Η σφυρηλάτηση αυξάνει την αντοχή του κομματιού και χρησιμοποιήται πολύ σε εξαρτήματα όπως βραχίονες*, λαιμοί τιμονιού*, γέφυρες* πιρουνιών, κέντρα* τροχών κλπ.

 

Σχάρα
Εξάρτημα που βιδώνεται στο πίσω συνήθως μέρος του σκελετού για τη μεταφορά φορτίων.

 

Σχαράκια
Μικρές μεταλλικές πλάκες που βιδώνονται στο κάτω μέρος των ειδικών παπουτσιών για την προσαρμογή τους σε clipless* πεντάλ.