Τι ποδήλατο να αγοράσω;

Bike shop


Πραγματικά αδύνατο να απαντήσει κανείς εύκολα. Τα ποδήλατα τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει αλματώδη εξέλιξη, αλλά παράλληλα έχουν εξειδικευτεί σε μεγάλο βαθμό. Και δυστυχώς δεν υπάρχει ένα ποδήλατο που τα κάνει όλα.

Κατηγορίες ποδηλάτων

Τα ποδήλατα κούρσας (road racing bikes), με μεγάλους τροχούς 28", λεπτά λάστιχα, χαμηλό βάρος και αεροδυναμική θέση οδήγησης, προορίζονται για αθλητική ή αγωνιστική χρήση αποκλειστικά σε άσφαλτο.

Τα ποδήλατα fitness είναι στην ουσία ποδήλατα κούρσας με τιμόνι και χειριστήρια mountain, για μια πιο άνετη θέση οδήγησης.

Τα ποδήλατα πόλης (city bikes), προορίζονται για την  καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, με έμφαση στην ευκολία χρήσης. Διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό δρόμου όπως φτερά, φώτα, σχάρα, καλάθι για τα ψώνια, κτλ.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου οι τυχεροί κάτοικοι έχουν στη διάθεση τους άριστα δίκτυα ποδηλατοδρόμων, σχεδόν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, μετακινούνται καθημερινά πάνω σε ένα ποδήλατο πόλης.

Τα ποδήλατα trekking και touring, χρησιμοποιούνται από τους τυχερούς ευρωπαίους για καθημερινή μετακίνηση έως και τουρισμό μεγάλων αποστάσεων (μέχρι και το γύρο του κόσμου). Έχουν μεγάλους τροχούς 28" με φαρδύτερα λάστιχα, συνήθως ανάρτηση εμπρός και εξαρτήματα φρένων και μετάδοσης ίδια με τα mountain.
Μπορεί να έχουν ή όχι εξοπλισμό δρόμου, υπάρχει όμως πάντα η δυνατότητα να προσαρμοστούν σχάρες για μεταφορά αποσκευών. Στην άσφαλτο κινούνται πιο άνετα από ένα mountain bike, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και σε ομαλούς χωματόδρομους.

 

Ποδήλατα βουνού (mountain bikes, MTB)

Είναι βασικά ποδήλατα για χρήση εκτός δρόμου, χωρίζονται όμως σε πολλές υποκατηγορίες. Ας τις δούμε μια μια, αρχίζοντας από τα ελαφρύτερα:

Cross country-race

Ποδήλατα για αγώνες cross country σε υψηλό επίπεδο. Έμφαση στο μικρό βάρος (9-12,5 κιλά), κορυφαία εξαρτήματα, συνήθως XTR . Περισσότερο hardtail (χωρίς πίσω ανάρτηση), αλλά και full suspension (με διπλή ανάρτηση) με μικρές και σφιχτές διαδρομές. Τα φρένα μπορεί να είναι V-brakes ή ελαφρά δισκόφρενα. Το υλικό κατασκευής του σκελετού είναι κράμα αλουμινίου ή ίνες άνθρακα (carbon fiber) και η τιμή τους, αρκετά υψηλή.

Sport/Tour/Allround/Trail bikes

Μια κατηγορία με πολλά ονόματα και ασαφή όρια, που περιλαμβάνει τα περισσότερα ποδήλατα που κυκλοφορούν στην αγορά. Hardtail ή full suspension με μεγαλύτερες διαδρομές (έως 120-140 χιλιοστά) για περισσότερη άνεση, πιο ανθεκτικός σκελετός, V-brakes ή δισκόφρενα. Πρακτικά μπορεί να είναι από βαρύτερα race (λόγω οικονομικότερων εξαρτημάτων), μέχρι ελαφρύτερα enduro. Το βάρος τους μπορεί να κυμαίνεται από 11 μέχρι 14 κιλά.
Η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους, ένα allround ποδήλατο μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, από μια μικρή κυριακάτικη βόλτα, μια πολυήμερη εκδρομή με σακίδιο μέχρι και αγώνες cross country (ένα καλό μπορεί ακόμη και να κερδίσει). Οι τιμές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από φθηνά μέχρι ακριβά.

Enduro/All Mountain

Όποιος τώρα ονειρεύεται ταχύτατες καταβάσεις σε στυλ motocross, αλλά θέλει να ανεβαίνει στο βουνό με τις δικές του δυνάμεις, έστω και λίγο αργότερα απο τους φίλους του με τα allround και cross country ποδήλατα, χρειάζεται ένα enduro, ένα είδος που αποκτά όλο και περισσότερους φίλους. Σκελετοί από αλουμίνιο, ανθεκτικοί σε μεγάλες καταπονήσεις, αναρτήσεις με μεγαλύτερες διαδρομές (γύρω στα 160 χιλιοστά) και ισχυρά δισκόφρενα.
Το βάρος βέβαια είναι μεγαλύτερο (έως 16 κιλά), αλλά αυτό δεν είναι και τόσο τραγικό γιατί η απόλαυση έρχεται μόλις ανέβει η ταχύτητα, στην κατηφόρα. Δυστυχώς όμως ένα καλό ποδήλατο enduro δεν είναι φθηνό.

Freeride/Downhill

Για αγώνες καταβάσεων, ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες, μεγάλα άλματα και drops, μπορούν να κάνουν ότι και μια μοτοσικλέτα motocross. Όλα τα εξαρτήματα τους είναι υπερμεγέθη και στιβαρά, τα φρένα αποκλειστικά μεγάλα δισκόφρενα και οι διαδρομές των αναρτήσεων τεράστιες, μέχρι και 240 χιλιοστά. Το βάρος μπορεί να ξεπερνά και τα 20 κιλά, ενώ αντίστοιχα υψηλές είναι και οι τιμές τους.